SMED átállás

SMED átállás gyorsítás

Egy Vevőnk, présgépeken tekercsről gyárt 40-240 centiméter hosszú lyukasztott alkatrészeket. Ebből több száz féle alkatrész készül, négy présgépen. Ezek a présgépek összesen 15 méter hosszúak. Egy alkatrész legyártásához 5-30 szerszám szükséges, a különböző lyukak, felíratok és hajlítások képzéséhez. Alapanyagból 2 főtípus van és emellett ritka szalagok is léteznek.

Átálláskor több szerszámot cserélnek, vagy akár a bélyeget változtatják. A szerszámok pozíciója is megváltozhat, és emellett, alapanyagot is kell cserélni. A SMED workshopon egy átállást figyeltünk, amely időtartama 180 perc volt. Ebben az időben sokféle veszteség található. Például, amikor áll a gép, az operátor elpakolja a leszerelt szerszámokat, előkeresi az új szerszámokat, keresni kell az alapanyagot, amit ő egyedül cserél. Közben elmegy szünetre, és többször is keresi a szerszámait. Az átállás alatt többször meghibásodott a gép.

 

Az elemzés alatt felsoroltuk és kiértékeltük a belső és külső lépéseket, valamint a lehetséges párhuzamos teendőket is. Ez alapján, megterveztük az optimális átállási folyamatot (a jelenlegi technológiával, semmilyen beruházással). Papíron 70 percre csökkent az átállási idő (60%!). Természetesen ki is próbáltuk az új folyamatot, és kiderült, hogy ez az eredmény nem volt teljesen tartható. A próba alatt megint meghibásodott a gép (a karbantartás hiánya), ezért egyelőre korrigáltuk az időt 90 percre, ami a jelenlegi feltételekkel tartható eredmény. Így, beruházás nélkül, 50%-kal csökkent az átállási idő, amivel a köztes készlet, a présüzem és a szerelde között, szintén 50%-kal csökkenthető.

Persze, ezzel még nincs vége; ez volt az első lépés. Utána, amikor minden gépen és minden alkatrészcsoportnál megtörtént az első workshop, lehet majd újra elővenni ezt az új folyamatot, és ezt tovább csökkenteni… Ez már bonyolultabb lesz, akkor már mélyebben ki kell elemezni a feltételeket, mint a gépi technológia vagy karbantartási állapotot. De addigra kiváló eredményt értük el!

Oldal nyomtatása