Részletes képzési programleírás

Lean Awareness workshop

Időtartam: 2 nap

Kinek ajánljuk: mindenkinek, aki lean managementtel találkozik munkájában

Rövid leírás:

Ez a képzés biztosítja az alaptudást a lean megvalósításhoz. Fontos eleme a lean elvek és a veszteség - ezeket valós helyzetekben fedezzük fel és tanuljuk meg látni. Átvesszük a legfontosabb lean eszközöket és hogy ezeket mikor, milyen helyzetben érdemes alkalmazni. Az 5S módszert mutatjuk be, szintén a gyakorlatban. Miért is pont az 5S? Mert ha rend nincsen, akkor nem is fejleszthetünk... Ezután következik a flow szimuláció, ahol látjuk, hogy a fő lépések a lean megvalósításban milyen eredményeket hoz. Fontos - ez nem egy kétkörös szimuláció, hanem minden főlépést külön körben mutatjuk be. Az eredménye? Ki tudjuk mutatni melyik eszköz milyen előnnyel (és esetleges hátránnyal) jár. A végén a probléma megoldás alaplépéseit gyakoroljuk, onnantól kezdve, hogy helyesen fogalmazuk meg a problémát. A gyökérokot keressük, az 5 Miért és Ishikawa módszerekkel. A brainstorming fázisban megoldásokat keressünk, amelynek megvalósítását a PDCA módszerrel biztosítjuk.

Tematika:

5S és Visual Management workshop

Időtartam: 2 nap

Kinek ajánljuk: mindenkinek, aki részt vesz a lean management indításában

Rövid leírás:

Ez a képzés tanítja azt a módszertant, amivel fenntartható rendet tudunk biztosítani. Ez önmagában is hatékonyságnöveléshez és a minőség fejlesztéséhez vezet, de egyben egy alaplépést is jelent a lean megvalósításában. Megkülönböztetjük a "nagy takarítás és rendrakás akciót" a fenntartható rendtől. Itt a kulcsszavak a dolgozók bevonása és a módszeres munkahely kialakítás. Fontos eleme az ergonómia is. És szintén kihagyhatatlan a felülvizsgálat, az audit, amivel biztosítjuk a fenntarthatóságot. Ezt mind a gyakorlatban tanuljuk, valódi helyzetekben.

Tematika:

Értékáramtérkép (VSM-VSD) workshop

Időtartam: 3 nap

Kinek ajánljuk: leendő lean szakembereknek, termelésvezetőknek, mérnökségvezetőknek, logisztikai vezetőknek, mérnököknek... mindenkinek, aki részt vesz a lean management indításában

Rövid leírás:

Az értékáramtérkép (Value Stream Map) egy lean eszköz, amely láthatóvá teszi a veszteségeket a folyamatokban. Feltérképezzük az anyagáramot meg az infóáramot. A folyamat értékteremtő lépésekből építkezünk és a benne és közte lévő veszteségeket azonosítjuk és felvesszük a térképre. A VSM-ből készül egy jelen állapot térkép, amelyen rögzítjük a mostani tényleges állapotot. Szintén készül egy jövőkép, amelyben megmutatjuk milyen lean eszközöket tervezünk megvalósítani és mi lesz ennek eredménye.

A nagyobb léptékű lean fejlesztésekhez kihagyhatatlan lépés a VSM, anélkül nem lesz irányított a fejlesztés. Ezt a módszert valódi helyzetekben alkalmazzuk a képzés során, egy valódi térkép készül a gyakorlatban.

Tematika:

Lean line design workshop

Időtartam: 2 nap


Kinek ajánljuk: leendő lean szakembereknek, termelésvezetőknek, mérnökségvezetőknek, gyártórosori mérnököknek


Rövid leírás:
Az egyik fő veszteség a termelésben a gyártási folyamatok tagoltsága, szétválasztása. A lean világban kiválasztunk egy (széles) termékcsaládot, amely hasonló folyamattartalommal, anyagszükséglettel és folyamatidő szükséglettel rendelkezik. Az alapcél a "mixed modell" sor, egy olyan gyártási konstrukció, amely nagyon rugalmas és megfelelő hatékonyság mellett képes sokféle termék legyártására. Először fel kell térképeznünk a különböző folyamatlépéseket, utána megtervezzük a vevői ütemidőt és ezáltal a kapacitást. Meghatározzuk minden műveletnek a folyamatidejét (ciklusidejét), figyelembe veszük a minőségi tényezőket is, és ezek alapján kiszámoljuk a szükséges munkahelyek számát és kiegyenlítjük a szükséges időt az ütemidőhöz. Ebből a számításból készítünk egy/több layout tervet. Ehhez is egy gyakorlati példát dolgozunk fel.

Amikor ez mind megtörtént, ellenőrizzük, hogy valójában mennyire rugalmas az eredmény és megmutatjuk, hogy képes-e az adott gyártási tervre.

Tematika:

Lean Office workshop

Időtartam: 2 nap

Kinek ajánljuk: leendő lean szakembereknek, azoknak, akik az irodában is szeretnének lean fejlesztéseket indítani

Rövid leírás:

A lean elveit bárhol lehet alkalmazni, termelési és logisztikai területen, de adminisztratív területen is. Mindenhol létezik és van veszteség, amely gátolja az ügyfél tökéletes kiszolgálását. Az irodában nagyon fontos alap, hogy a külső vevő (megrendelő) mellett létezik belső vevő is, meg persze belső szállító is. Az irodában a "gyártott" termék legtöbbször információ, amely a belső/külső vevő számára fontos. A képzés célja, hogy az irodai dolgozók is képesek legyenek fejleszteni saját folyamataikat illetve a gyártás támogató folyamatokat. A képzés során a tanult módszerek valós példákon keresztül rögtön kipróbálásra is kerülnek. A résztvevők a képzésen elsajátítják a lean alapelveket, az ehhez tartozó eszközöket és ezt követően képesek lesznek felismerni és megszüntetni a munkájuk során adódó veszteségeket, fejleszteni és hatékonyabbá tenni munkájukat. A különböző folyamat térképezési technikák megmutatják azokat az értékáramokat amelyeket fejleszteni kell. Bemutatjuk a szabványos munka és a shop floor management szükségességét a folyamatos áramlás fenntartásához, az irodai Poka Yoke lehetőségeit a hibák elkerülésének érdekében. A probléma megoldó módszerek gyakorlása segíti a strukturált gondolkodási mód megszokását, az 5S a rend megteremtését és fenntartását, a vizualizáció a gyors és veszteségmentes munkavégzés biztosítását. A lean kommunikáció segítségével a megbeszélések időtartama csökken, hatékonyságuk növekszik.

Tematika: